Domstolat

Genieten op het Poolse platteland.
Vakantiehuis en groepsaccomodatie

Stedentrips

Jelenia Gora (15 min)
Het oude stadscentrum is zeer de moeite waard, met zijn gekleurde huizen, winkeltjes en pleintjes. De huizen langs het marktplein hebben allemaal een booggewelf, dat in de zomer koelte geeft en ’s winters beschermt tegen sneeuw en gladheid. In het centrum zijn ook drie bijzondere kerken die opengesteld zijn voor publiek. Er is een dagelijkse markt.

Cieplice is een buitenstad van Jelenia Gora en u kunt hier het oudste kuuroord van Polen bezoeken. Het staat bekend om de genezende werking van haar thermisch en geminiraliseerde waterbronnen.

Jaarlijks is in Jelenia Góra in de maand juli het internationaal Straattheater-Festival. Jelenia Góra heeft een eigen internetsite met allerlei toeristische informatie: www.jeleniagora.pl

Karpacz (40 min)
Karpacz is een populaire bestemming voor mountainbikers en wintersporters. Met de stoeltjesliften kunt u ook in de zomerperiode de bergen in. Via de Kopa kunt een een prachtige wandeling maken naar de Śnieżka (1610 m): een wereldberoemd futuristisch gebouw met een restaurant en aangrenzend een Meteorologisch Observatorium. Een absolute aanrader voor een leuke dag uit! Ga op tijd want de stoeltjeslift terug stopt al rond 16.00 uur.

Als u bij de entree van het Karkonoski National Park net iets verder rijdt envoorbij de waterval de bocht omgaat, komt u op een wel zeer unieke plek in de wereld. Zet net om de bocht op de weg uw auto stil en zet de motor uit. Ontdek, hoe de auto vervolgens tegen de berg op rijdt! De gravitatie krachten werken hier niet zoals normaal!

Het museum voor sport en toerisme in het centrum van Karpacz geeft een interessant inzicht in de geschiedenis van het Reuzengebergte.

Midden in het centrum van Karpacz, aan de doorgaande weg vindt u de rodelbaan Kolorowa. Er zijn twee banen: één van 1060 meter en één van 800 meter. U behaalt snelheden van 30 tot 35 km/uur! Toch is de tocht ongevaarlijk en zorgt de bouw van de baan ervoor dat u er niet uit kunt vallen.

Wang is een kleine middeleeuwse kerk die rond de eeuwwisseling van de 12e en 13e eeuw in het Noorse Wang is gebouwd en in de 19e eeuw in Karpacz is terecht komen. Open voor publiek.

Gelegen tussen Karpacz en Sciegny bevindt zich Western City. Het stadje ademt de geest van het Wilde Westen. De sheriff is hier de baas, en op de straten slenteren de cowboys en indianen. ’s Avonds gaat men naar de saloon en de bank wordt enige malen per dag overvallen. Je waant je hier in het wilde westen, waar je kunt paardrijden, een (mechanische) stier temmen en leren goudwassen…

Szklarska Poreba (40 min)
Szklarska Poreba is een toeristich klein stadje. De skifaciliteiten in deze regio groeien hard in populariteit, als alternatief voor de Alpen. Dit komt voornamelijk door de ruime mogelijkheden voor zowel Alpine skiërs en de faciliteiten voor langlaufen. Ook in Szklarska Poreba zijn zomers de skiliften geopend en kunt u de ski arena Szrenica bezoeken. U vindt hier opstapelingen van enorme rotspartijen en prachtige vergezichten.

Het dorpje zelf herbergt vele kleine souvernierwinkeltjes en restaurantjes. Bovendien wordt er zomers vaak een soort mini speeltplaatsje ingericht voor kinderen met een ballenbak, de Eurobungy trampolines met gordels waarmee kinderen salto’s kunnen springen, speelautomaten en airhockey-tafels. Aan de doorgaande weg vindt u verder Park Linowy , een avontuurlijk klimparcours uitgezet in de bomen voor kinderen en stoere vaders. Op de route naar de skipsites is een interessant museum over (half)edelstenen.

Wrocław (100 km)
Wrocław (spreek uit: Vrotswaf , Duitse naam Breslau) is de belangrijkste historische stad van Silezië en heeft ruim 600.000 inwoners, waarmee het de vierde stad van Polen is. Het ligt aan de rivier de Oder en heeft een mooi centrum. Vanuit Domstolat doet u er met de auto een uurtje over. Met de tein vanuit het dorpje kan ook en is een mooie ervaring.

Praag (180 km)
Vanuit reisbureaus in Jelenia Gora worden dagtrips per bus naar Praag georganiseerd. Indien u besluit op eigen gelegenheid Praag te bezoeken (ongeveer 3 uur rijden met de auto), houdt u er dan rekening mee dat men voor de Tsjechische snelweg een vignet moet kopen. Dit tolvignet (dalnici známka) is aan de grens verkijgbaar voor ongeveer €10,-.